Exposició: Dissenys i Ceràmica 3D

SALA D'EXPOSICIONS CASA GÒTICA

DISSENYS I CERÀMICA 3D

Inauguració divendres 6 de juliol a les 17:45 h

Dins del marc de la Fira de ceràmica - Argillà Argentona 2018, el dissenyador i comissari de l'exposició Martí Baltà, de l'empresa Protopenedès, ens mostra aquesta interessant exposició d'objectes ceràmics fabricats amb la nova tecnologia d'impressió en 3D

Per fer-ho Protopenedès ha produït una sèrie de peces pròpies i de diferents dissenyadors on es poden observar diferents implementacions, resultats , materials i tecnologies.
La mostra té una vocació didàctica i recull una vintena d'obres que presenten el resultat final així com parts del procés o errors d'impressió per tal d’apropar el visitant a aquesta tecnologia amb totes les seves virtuts i dificultats.

Ceràmica Baltà i Protopenedès pioners en un món ple de possibilitats.
Martí Baltà dissenyador multidisciplinar dirigeix des de fa quatre anys Protopenedès, empresa dedicada al modelat digital i la impressió 3D directa en ceràmica.
Protopenedès és la branca I+D de Ceràmica Baltà, taller familiar regentat per Josep Maria Baltà i dedicat a la ceràmica artística i decorativa.
L’escultura, els motlles i la immediatesa de certs projectes van portar a Martí Baltà a interessar-se per la impressió 3D quan encara no existia la possibilitat de imprimir directament amb ceràmica.  La primera impressora 3D apareix al taller de Ceràmiques Baltà el 2014, aleshores la impressió directa en ceràmica es trobava tan sols de manera experimental en certs centres d'investigació o universitats estrangeres especialitzades. La recerca de Protopenedès va començar intentant implementar la impressió de resines rígides coneguda com SLA a la producció del taller, imprimint directament els prototips per als motlles de colat. Paral·lelament s’inicia un procés de recerca on col·laboren puntualment institucions com el IQS i on es comença a provar de implementar la impressió directa de ceràmica o bé d’escaiola per a la impressió de motlles de colat i premuda.
La recerca s’estén fins al 2016 on gràcies al suport d'empreses estrangeres i a la col·laboració del IQS es realitzen les primeres proves de ceràmica impresa en tecnologia Binder Jet.
Ja a finals de 2016 s'implementen al taller els materials per imprimir peces de joieria i incrustacions de porcellana 3D.
El 2017 entrarà al taller la màquina de LDM que amb el suport de la empresa catalana SIO2 completarà amb una tercera tecnologia les possibilitats d'imprimir directament amb ceràmica.
Avui per avui Protopenedès és una de les poques empreses europees que està oferint els servei de modelat digital i d'impressió 3D ceràmica amb tres de les quatre tecnologies existents actualment.

L'exposició es podrà visitar fins el 22 de juliol de 2018
Sala d'exposicions Casa Gòtica, Pça. de l'Església, 4 - Argentona