Presentació del catàleg Joan Balmes i Benedicto (Sabadell, 1915-2004). Un fotoreporter social del primer franquisme

La presentació del catàleg de l’exposició Realitats. Joan Balmes i Benedicto (Sabadell, 1915-2004) que es va fer al Museu d’Història de Sabadell,  entre setembre del 2013 i abril del 2014, anirà a càrrec de Núria F. Rius, doctora en Història de l’Art i  autora del llibre juntament amb Patrícia Àlvarez Martínez, Isabel Pardo Navarro i David Gonzàlez Ruiz.

Al catàleg amb el mateix títol que l’exposició, se li ha afegit el subtítol de Un fotoreporter social del primer franquisme. Ja que a més d’explicar qui era Joan Balmes i quina obra ens ha deixat, incorpora el fruit d’una investigació de fonts documentals per explicar la categoria del fotoreporter durant el franquisme i quin era el perfil dels que s’hi dedicaven.

El llibre recull, per una banda els principals trets biogràfics de Joan Balmes: els seus orígens familiars, com accedeix a la pràctica fotogràfica i com es professionalitza a més d’una petita mostra de les seves fotografies. I, per altra banda, incorpora  un repàs del context fotogràfic català d’aquells anys. Tanmateix inclou la relació dels fotògrafs a les matricules industrials de Sabadell entre 1930 i 1970.

El llibre, és el catàleg d’una exposició però és sobretot fruit d’un llarg procés que es va iniciar quan la família de Joan Balmes van ser conscients del patrimoni que tenien i el van oferir a la ciutat per mitjà de l’Arxiu Històric de Sabadell.  Procés que en certa manera continua fent camí, a través d’un grup de col·laboradors que cada quinze dies es troben al MHS per ajudar a identificar els centenars de persones que surten en aquest fons que aplega  més de 83.000 imatges de la vida sabadellenca de la postguerra.