Museu Episcopal de Vic - Exposició "Pintar fa mil anys. Els colors del romànic"

Qui eren i amb quins colors pintaven els artistes de fa mil anys? Aquestes qüestions troben resposta combinant diverses vies d'estudi: les noves tècniques de laboratori, les dades dels receptaris medievals i la recerca dels agents implicats en la realització de l’objecte artístic, des de qui encarregava l’obra fins a l’artista passant pel públic a qui anava dirigida.

Actualment encara hi ha l’opinió que el romànic era un art auster i de gran simplicitat, i no era així, perquè, malgrat que les esglésies avui se’ns mostren amb les parets nues, el cert és que a l’època romànica els colors vius i brillants n’envaïen tots els racons. Els murs, les taules que revestien els altars, els baldaquins que els cobrien i les escultures que ornaven els temples eren pintats de colors llampants.

L'exposició Pintar fa mil anys. Els colors del romànic pretén revelar, doncs,  alguns aspectes sobre la identitat i la formació d’aquests pintors, sobre qui els proporcionava els mitjans per a la seva tasca i com obtenien les matèries per donar colors a les seves obres.

Aquesta mostra organitzada pel Museu Episcopal de Vic (MEV),  presenta els resultats de tres anys de recerca, realitzada en el marc del projecte Magistri Cataloniae. Artistes, patrons i públic: Catalunya i el Mediterrani (segles XI-XV) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)  que ha comptat amb la col·laboració del MEV, del CETEC-Patrimoni (IQS-UAB), i del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Amb aquest objectiu s’han analitzat  obres, com  ara el baldaquí de Ribes, els frontals de Puigbò i Espinelves,  l’altar de Lluçà i les pintures murals de Sant Tomàs Becket de Santa Maria de Terrassa, que són les protagonistes d’aquesta exposició.

Del 31 de maig al 14 de desembre de 2014

Pintar fa mil anys. Els colors del romànic

Organitza: Museu Episcopal de Vic

Col·labora: projecte Magistri Cataloniae. Artistes, patrons i públic: Catalunya i el Mediterrani (s. XI-XV) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Patrocina: Cercle del MEV

Amb el suport de: CETEC- Patrimoni (IQS-UAB) i CRBMC (Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya).