19 destinacions europees guanyen premis per al turisme accessible i sostenible (EDEN)

El sector del turisme europeu segueix sent fort enmig de la crisi econòmica, però les destinacions europees han de seguir trobant maneres de mantenir-se competitives i expandir-se a nous mercats. Un dels sectors turístics d'Europa que encara roman, en gran part, sense explotar és el turisme accessible per a persones sènior i amb necessitats especials. Mitjançant el desenvolupament d'aquest sector no només es recolza la igualtat d'oportunitats i els drets humans, sinó que també es millora la qualitat general de les destinacions turístiques, que tenen la oportunitat d'ampliar la temporada turística.

Per aquest motiu, aquest any la Comissió Europea ha decidit dedicar els Premis EDEN (Destinacions Europees d'Excel·lència) a les destinacions turístiques accessibles.

El passat 11 de novembre, a Brussel·les, 19 destinacions de tota Europa van rebre el guardó EDEN, com a reconeixement pels seus esforços en oferir rutes de senderisme adaptades, lloguer de bicicletes adaptades, així com accés adaptat a les platges i muntanyes.

Aquest tipus de serveis i característiques no només van adreçats a les persones amb diferents tipus de necessitats especials (mobilitat reduïda, deficiències visuals o dificultats d'aprenentatge), sinó que també per a les persones majors d'edat o a famílies amb nens.

A Espanya, l’únic guardonat ha estat el Parque Natural de la Sierra y Cañones del Guara, (Aragón). Des del 2006, les autoritats del parc, la comunitat empresarial i les organitzacions no governamentals han estat millorant constantment l'accessibilitat per a tots els visitants. Hi ha infraestructures adaptades que ajuden a les persones amb discapacitat a gaudir d'activitats com el senderisme o l'observació d'aus. El Parc Natural compta amb tres centres de visitants, el més important dels quals es troba a Bierge i està totalment adaptat per a persones amb discapacitat.

EDEN és un guardó que la Comissió Europea dóna des de fa sis anys a destinacions emergents que han contribuït amb èxit a la sostenibilitat i l'obertura del turisme a tothom. L'objectiu dels premis EDEN d'aquest any 2013 és donar més visibilitat al turisme accessible i animar a altres destinacions de tota Europa a seguir el seu exemple.

Per a més informació: http://europa.eu/rapid/press-release_memo-13-972_en.htm