"Si tot això que tenim nosaltres ho tinguessin a Califòrnia muntarien un xou espectacular"

Aquest és el provocador titular que encapçala l'entrevista a Lluís Tolosa feta al digital Surtdecasa.cat amb motiu de la presentació de la Guia d'Enoturisme del Penedès.

Aquest expert, autor també de les guies d'Enoturisme del Pla de Bages i de la DO Alella, a més de Barcelona Wine, trufa la seva entrevista amb comentaris molt interessants i que ens donen molt a pensar:

"Per mi l'enoturisme és una forma de turisme cultural; és molt més que visitar cellers i tastar vins. Enoturisme és conèixer el paisatge del vi, l'economia del vi, els seus pobles"

"Al Penedès hi ha 500 jaciments arqueològics i amb això podriem fer una de les rutes mil·lenàries de la història del vi més potents del món. I això només en l'etapa ibèrica i romana. A l'època mitjana, per exemple, veurem que Catalunya està farcida de monestirs del vi, alguns dels quals tenen documentada la recuperació de la vinya durant 1000 anys. Això, a França, Itàlia, on de cada pedra en fan una història, de segur que ho valorarien molt més que nosaltres"

"Hem d'elaborar molt bé el producte enoturístic perquè la despesa que estem tenint és de 10 euros per visitant al celler quan en zones com Alsàcia són de 90 euros (...) Cal buscar mitjanes de 50 euros de despesa per visitant com a mínim"

Esperem que gaudiu de la lectura!